jeudi 22 décembre 2011

Från by till by

Orchha by leendeleo
Orchha, a photo by leendeleo on Flickr.
Inte lätt att göra med rickshaws-chaffisar. Redan i Agra blev vi lite sura på de när vi fick åka runt i staden på jakt efter ... Taj mahal.

Vidare behövde vi deras tjänst för att ta oss från staden Jhansi där tågstation låg till Orchha, en liten by söderut. 20 km i mörkret och möte med lastbilar på en smal landsväg, vi trodde inte vi skulle klara oss. Vi kom fram hela, dock till fel hotel, som hade nästan samma namn som hotellet vi skulle till. Klassiskt tricks, rickshaw-chaffisen fick säckert pengar för det. Dagen efter bytte vi hotell då vi upptäckt misstaget. Det nya stället var lika kallt som ett kylskåp (fortfarande marmor på golvet) vilket var lite jobbigt då Leo blev sjuk för första gången. Som tur fick han hjälp av kockerskan, som masserade honom för att få bort den onda genom fötterna. Massageoljan var inte ayurvedisk utan direkt från fritösen. I Orchha finns ett högt antal tempel per antal invånare. Och tre fina palats såklart. Ett byggt som övernattningställe för en maharja i regionen. Vi hann besöka dessa men utforskning av byn blev lite begränsad då Leo fick vila flera dagar. Massagen gav bara en övergående effekt. I Orchha träffade vi också två fransyskor på jordens-runt resa med vilka vi forsatte vår färd mot Khajuraho.

Khajuraho är också en liten by, ännu mindre än Orchha med bara 9000 invånare. Däremot fanns där de kända templerna med erotiska skulpturer och därmed en flygplats och bussar fyllda med koreaner. Världarvslistan kan ha viss inverkan på volymen av turisterna också. Dock var byn hyfsatt trevlig när man lämnade huvudgatan och dessa ständigt ropande säljare och rickshaw-wallahs. Vi tog en cykeltur i omgivningar och fick se den indiska ländsbygden lite närmare. Templen var väldigt imponerande. Man förstår att too-much stajlen som man känner från dagens indiska kitsch är egentligen inget nytt utan fanns redan på 11hundra talet. Templerna är täckta av tusentals detaljrika skulpturer som illustrerar scener av krig, vardaghändelse och sexställningar. De erotiska skulpturerna var väldigt vågade och svårförståeliga för oss. Vi tänkte oss först en slags foto-bomb, som lite skulptörhumor, men när dessa scener visas stort mitt på fasaden är det lite svårt att tro att det bara var en detalj. Dessutom fanns det ofta ett ansikte som höll sig för ögonen. Om sexvanor var som det sägs helt otabu hos denna befolkning, hur kan vissa visa tecken på att vara generad och skamliga? Skumt. Ikväll vi åker vidare med tåg mot Varanasi. För att undvika rickshaw-tjafset har vi för en gångs skull förbokat ett hotell och de kommer att hämta oss på stationen. Skönt.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire